15 Jan 2015

Iskalci zaposlitve, ne prezrite!

Situacija na trgu dela v današnjih časih ni naklonjena iskalcem zaposlitve. Prostih delovnih mest je vse manj, podjetja postavljajo vse višje zahteve po izpolnjevanju zaposlitvenih pogojev in iskalce zaposlitve s svojimi zahtevami stiskajo v kot. A vseeno ne gre obupati!  Če želite biti uspešen iskalec zaposlitve, torej čim hitreje najti zaposlitev, se ravnajte po nasvetih, ki jih navajamo v nadaljevanju: 
1) Prijavljajte se le na oglase, kjer izpolnjujete delodajalčeve pogoje
Četudi je objavljenih prostih delovnih mest vse manj, to ne pomeni, da se morate zaradi tega prijaviti na vsako razpisano. Ravno nasprotno – prijavite se le na tiste, kjer v veliki meri izpolnjujete razpisne pogoje. 

2) Vašo vlogo prilagodite posameznemu delodajalcu
Ker bo teh vlog manj, se boste vsaki lahko posvetili in jo prilagodili konkretnemu podjetju.  Tako v vlogi in življenjepisu navajajte dejstva, ki  bodo bodočega delodajalca pritegnila do te mere, da vas bo povabil na zaposlitveni intervju.

3) Izpostavite svoja znanja in izkušnje
Vaša znanja in izkušnje, ki ste si jih pridobili pri prejšnjih delodajalcih, so neprecenljive. Na razgovoru le te prilagodite delovnemu mestu, za katerega kandidirate. Bodočemu delodajalcu povejte kakšna so vaša znanja in delovne izkušnje ki ste si jih pridobili tako pri rednih zaposlitvah, kot tistih, pridobljenih iz honorarnega in študentskega dela. Tako bo delodajalec imel možnost,  da v vas prepozna nekoga, ki o področju dela, za katerega kandidira, določene naloge že obvladuje, kar posledično prinese krajši uvajalni čas na novo delovno mesto. Potencialnemu delodajalcu tako ponudite odgovor, zakaj ste vi najboljši kandidat izmed vseh prijavljenih.

4) Izpostavite svoje majhne dosežke
Dejstvo je, da velika večina iskalcev zaposlitve svojih dosežkov na prejšnjih delovnih mestih ne zna izpostaviti oziroma meni, da le teh ni bilo. A ne drži, vsakdo se lahko pohvali s kakšnim, ki bi bil omembe vreden. Ni potrebno, da ste povečali prodajo za 150% da bo bodoči delodajalec v vas prepoznal potencial, lahko je to že dejstvo, da ste zamenjali dobavitelja pisarniškega materiala in prihranili 8% iz tega naslova. Karkoli – pomembno je, da delodajalec v vas prepozna nekoga, za katerega bo smatral, da na svojem stolu ne bo sedel zato, da mu mine čas, pač pa da se bo trudil za rast in uspeh podjetja v katerem bo zaposlen.

5) Izkoristite poznanstva sebi v prid
Dejstvo je, da se veliko iskalcev zaposlitve uspešno zaposli ravno preko poznanstev. Zato sorodnikom, prijateljem, znancem, bivšim sodelavcem, prav vsem, ki jih poznate sporočite, da ste brezposelni in v fazi iskanja nove zaposlitve. Ne pozabite na vaše prijatelje in znance na socialnih omrežjih (Facebook, LinkedIn, Twitter,…). Nikoli se ne ve, kje kdo pozna koga, ki išče ravno tak profil kot ste vi sami.

6) Bodite optimist!
¨Lažje reči kot storiti!¨, si po vsej verjetnosti  mislite. Dejstvo je, da je težko ostati optimist, ko po enem letu vztrajnega pisanja vlog še vedno ni pozitivnega odgovora. Pa vendar  je vredno razmisliti o tem, da delodajalci na delovno mesto veliko raje zaposlijo nekoga, ki je vedrega obraza, vesel, ki bo s pozitivno energijo ¨nalezel ¨ostale sodelavce, kot pa  kandidata mrkega izgleda. Zato se osredotočite na zgoraj navedene nasvete in v prihodnost glejte optimistično, saj se bo tudi za vas zagotovo našla zaposlitev, čeprav to morda ne bo že jutri.

Če iščete zaposlitev je kadrovska agencija Naton pravi naslov za vas! Na naši spletni strani vam nudimo vpis v bazo iskalcev zaposlitve, ažurno vas preko e-maila obveščamo o prostih delovnih mestih, odgovarjamo na vaša vprašanja z delovnopravnega področja in objavljamo koristne nasvete za iskalce zaposlitve (pomoč pri pisanju življenjepisa in vloge, nasvete kako prepričati bodočega delodajalca, da ste ravno vi pravi kandidat za zaposlitev …). Vse to vam na naši spletni strani www.natonhr.com nudimo brezplačno.