15 Jan 2015

Traženje posla je zapravo posao!

Savjeti agencije za ljudske potencijale Naton HR za tražitelja posla i potencijalne kandidate

Neovisno od generalno lošeg stanja po pitanju nezaposlenosti u Hrvatskoj tražitelji posla učestalo ne ulažu dovoljno truda i vremena u potragu za poslom.Mnogi često očekuju da će posao naći njih, da će ga netko pronaći za njih ili a priori odustaju u melankoličnoj izjavi: 'Zašto da se uopće trudim, u ovoj državi sve ide preko veze, loša su vremena' te potom  upadaju u začarani negativno-depresivni krugkoji nikome ne donosi dobro. Također, kroz naš rad s mnogim kandidatima, učestalo stječemo dojam da je bolje biti na burzi nego prihvatiti neki privremeni posao, jer se zapravo ne isplati. Potpuno je razumljivo da je puno teže starijim generacijama, da imaju manje mogućnosti, da možda već gube snagu budući da su godine teškog rada iza njih, no nije razumljivo za mlade ljudekojima je ponekad sve teško osim sjediti u kafiću i igrati se na Facebook-u. Nerijetko se susrećemo s vrlo nerealnim očekivanjima tražitelja posla i uvjetima koje postavljaju većinom bez pokrića, te dok u svijetu njihovi istovršnjaci  se trgaju za prilike volontiranja i prakse kao mogućih iskustava i jednom otvorenih vratakod nas je to od samog početka demotivirajuće i zapravo se smatra gubitkom vremena. Ujedno, ponekadstječemo dojam da priličan broj tražitelja posla smatra da je zapravo sramota raditi poslove koji nisu baš ono što bi željeli, pa u tom kontekstu bolje je biti nezaposlen. Tu leži razlika između našeg mentaliteta i npr. američkog, te je to baza činjenice da kod nas 'American dream' nije baš često ostvariv, osim kroz političke i gospodarske špekulacije gdje se nadobudni sanjar u sve većem broju slučajeva probudi u Remetincu.

Svakako bismo preporučili svim generacijama da ukoliko su trenutno nezaposleni daizmeđu sjedenja u kući i razmišljanja kako za njih nema idealnog posla ili kako za njih nema mogućnosti,uvijek pokušaju u tom periodu nešto raditi, makar i nije njihova struka. Naravno, dostojan posao. Poslovi poput hostesiranja,call centara, ispomoći u kući, čuvanje djece, čuvanje kućnih ljubimaca, rad preko student servisa za razne firme, razni pomoćni poslovi koji se ponude, administrativni ili prodajni poslovni,dostave, čišćenje, poduka,direktna prodaja,  jer nije sramota raditi!Treba svakodnevno pretraživati oglase HZZ-a, Internet portale, oglase u tisku.Isto tako, vrijeme nezaposlenosti valja iskoristiti za nova učenja: ako ste u mogućnosti platiti neke edukacije, to je izvrsno, no i sam čovjek može dosta toga danas naučiti uz pomoć Interneta i literature koja se može kupiti ili posuditi.To uključuje od opće kulture, znanja stranog jezika, služenja računalom ili sl. Svako ulaganje u sebe i svoje znanje je spašeno vrijeme u periodu nezaposlenosti.
Zaključak: ukoliko želite dobiti željeni posao, dobro se prezentirajte u pismenom i usmenom obliku, te uložite više truda i vremena u taj zadatak. Prihvatite da je traženje posla zapravo posao. Naravno, uvijek postoje i uvijek će postojati te čuvene veze, usluge koje netko nekom duguje, više ili manje sreće, no s boljom pripremom i prezentacijom sebe,  veća je mogućnost da uspijete. A ako i ne uspijete, bar ćete imati mirnu savjest da ste se potrudili.

Budući da mi u Naton HR agenciji puno radimo s kandidatima kao i  klijentima, nailazimo na mnoge greške i varijante istih. Svaka čast i pohvala kandidatima koji se trude te su otvoreni za savjete i koji  finalno uspijevaju.  Svim drugima, koji su se moguće pogubili u cijeloj toj priči o nezaposlenosti,  vezama, u razmišljanjima što je dobro a što ne na razgovorima za posao i pogotovo kod onih koji gube vjeru u sebe, evo nekoliko savjeta za bolju buduću prezentaciju.

SLANJE MOLBI I ŽIVOTOPISA

- Nemojte slati jednake (copy-paste) molbe u sve branše i na sve adrese.
- Koristite skrivenu kopiju (Bcc) ako šaljete na više adresa npr.  nama koji smo HR agencija dolaze molbe tipa 'radio bih u Vašoj firmi kao keramičar'.
- Kad šaljete životopis i/ili molbu u privitku, napišite kratak tekst u tekstu tijelu  e-maila, nemojte pisati bajke niti cijeli Vaš život od rođenja.
- Molbu ili životopis kod pohranjivanja dokumenta imenujte suvislim imenom npr. Ivan Horvat CV, nemojte  slati dokumente pod nazivima ' Životpisićmoj', 'BlueEyes', 'CVJohntheMan' ili već.-
- Ukoliko Vas HR menadžer zamoli da popravite ili dopunite životopis, za to postoji razlog. Ako Vam je već to problem, jer ste uvjereni da sve znate, onda računajte da će Vas se tako i  procijeniti, te će Vaša prijava imati manju šansu.
- U životopis možete ubacitiprigodnu fotografiju,najčešće lice/glava. Nemojte slati strogoprivatne fotografijegdje se pokraj Vašeg lica vidi nos od dečka ili cure, gdje ste polugoli na plaži kao niti fotografije s bocama piva gdje ste raskopčani do pojasa na nekoj fešti niti s maskenbala ( Batman i sl.). Izbjegnite i fotografije s egzotičnim opasnim životinjama, jer Vi želite ispasti hrabri ili fora, a poslodavac možda ima fobiju od npr. od udava. Isto tako ne šaljite fotografije kad ste bili jako mali ili mladi s tekstom ispod 'Kad sam imao 17 godina', jer CV nije spomenar. Fotografija služi da Vas se lakše zapamti i da se dobije osnovni  vizualni dojam o Vama, no naravno bez predrasuda. Pozitivne fotografije, gdje ste nasmiješeni, dobre volje, s radnog mjesta mogu uvijek biti zanimljive npr. Šef kuhinje može poslati fotografiju s bijelom kapom; ako ste pak liječnik, svakako će dobro biti prihvaćena fotografija sa stetoskopom oko vrata ili slično.
- Kada navodite Vaš kontakt bilo bi dobro za poslovnukorespondenciju otvoriti e-mail koji nije 'slatkicasecer@gmail.com, prasica@yahoo.com, malaribica@gmail.com, debeljuca1978@hotmail.com, mrvica1989@hotmail.com, playboy1977@yahoo.com  itd. Ako  je baš neki zgodan  nadimak ili skraćenica od imena,u redu, no ime i prezime ili samo ime su neki standard.  Ujedno nemojte slati prijave s poslovnog e-maila tvrtke u kojoj radite, jer je to neprofesionalno.
- S HR-menadžerom ili klijentom komunicirajte putem službenog e-maila i telefona, nemojte ga zvati u ponoć ili u ponedjeljak u 6.00 ujutro, pisati mu čudne  poruke na Wapp  te nepotrebno ga/je pozivati na randes voux, jer selekcija je poslovan odnos.
- U životopisu ne navodite Vaše mjere, visinu, kilažu(ako se to striktno ne traži) kao niti informaciju u koju ste osnovnu školu išli (razred c ili b), a pogotovo izbjegnite  status 'sretno rastavljen/a'.  Imena Vaše djece, njihovi hobiji nisu relevantni podaci za Vaš CV ( npr. Maja, 4 godine, vrtić XY, grupa: Leptirić, ide na ritmiku 2xtjedno) budući da su to privatne obiteljske informacije koje tijekom neformalnog razgovora možete spomenuti kao i što spomenete vaše interese, hobije, kućne ljubimce, dobrotvorni rad i slično. Tko želi  dati na uvid svoj bračni i obiteljski status, može  napisati oženjen, udata,  dvoje djece ili slično.
Datum rođenja i mjesto je korektno navesti u životopisu, a ponekad je i važan dio selekcije budući da se saznaje o Vašem iskustvu te prikladnosti za neka radna mjesta.
- HR menadžer Vas uglavnom ne pita o Vašem zdravstvenom stanju, osim ako se radi o nekoj poziciji koja npr. nije pogodna za trudnice, za ljude koji imaju neka ograničenja kao npr. loš vid, pa nastojte tu biti decentni.HR menadžer nije apotekar, liječnik, šaman niti ima baš previše vremena za anamnezu, pogotovo ako je to nerelevantno u selekciji.

      Isto tako, iako je HR menadžer otvoren za komunikaciju, nemojte pretjerivati s iznošenjem crtica o braku, rastavi, novoj ženi od bivšeg muža, punici, svekrvi i slično. Za muškarce, nema potrebe baš previše'potračati' vlastitu ženu na intervju-u dok za žene nema potrebe 'oprati' muža baš previše (može malo J u vidu anti-stres terapije ).

FORMA/IZGLED ŽIVOTOPISA

Kad pišete životopis, forma je dosta važna i u tom kontekstu se misli na sami izgled dokumenta. Životopis treba biti jasan, čitak, sa standardnim fontom te veličinom slova koja se mogu čitati bez povećala. Nemojte birati čudne fontove niti neke krasopise kao da pišete s guščjim perom. Poželjno je da dokument ima normalne margine, da ima naznačenestranice, dvije ili tri stranice da je dugačak,  možda da ima neku informaciju u zaglavlju i podnožju (header/footer). Pokušajte se držati jednog odabira slova tj. fonta, veličina može varirati ovisno o bitnosti.Nešto se može istaknuti s kosim slovima (Italics) ili  podcrtavanjem, no nemojte cijeli dokument podcrtati, jer nije baš sve tako važno.Što se tiče podebljavanja slova, tu treba imati kontrolu. Nije nužno pisati npr. hobiji: NOGOMET, dok recimo u istom CV-u piše Fakultet strojarstva i brodogradnjekao nešto nebitno, uz dužno poštovanje prema hrvatskom afinitetu za nogomet.Životopis je najbolje pisati u Wordu, samostalno napraviti dokument ili se moguće držati Europassa, pogledati malo primjere na Internetu, na HZZ stranicama. Nemojte pisati CV u Excelu, eventualno koristite Excel ako vremenski nabrajate neke projekte kao dodatak CV-u.  Ne pretjerivati s tablicama općenito pogotovo  'koje ne možete kontrolirati'.

BOJE/DIZAJN

Boje u životopisu: pokušajte smanjiti entuzijazam po pitanju boja.
Mogu se koristiti boje kao neka kombinacija, pogotovo ako je netko bolji u grafičkom dizajnu ili uređivanju dokumenta općenito, ali svakako umjereno i s ukusom. Naravno, boje koje opisuju Vas, no ako Vas baš opisuju neke boje koje su generalno neprihvatljive, onda se držite standarda. Svakako  treba ići na pozitivne i toplije boje,ne ići u neke darkerske varijante niti prekričave boje, a pogotovo ne previše pink panther boje, jer to je ipak boja većinom za Barbiku.  Izuzetak je da si možete dati slobode ako baš ciljano radite CV za neku tvrtku za koju znate da joj je to važno, ako se možda radi o klijentu koji se bavi grafičkim dizajnom, oglašavanjem tamo gdje će Vam to biti plus: tu svakako postoji mjesta za igranje, no to nikako ne preporučujemo ljudima koji nisu dorasli tom IT znanju. Isto tako, nemojte dopustiti da zaigranost ide na uštrp funkcionalnosti i bitnih informacija. U CV ne ubacujte likove iz crtiće niti pretjeranu količinu smajlića  npr. njemački L

LOGIČAN SLIJED

Držite se logičnog slijeda: Vaš kontakt koji koristite, tvrtka u kojoj radite ili ste u zadnjoj radili, kratko predstavljanje tvrtke (čime se bavi, koja branša, gdje se nalazi),razdoblje rada, opis posla i Vaših odgovornosti. Nemojte pisati 'radim u jednoj firmi koja se bavi trgovinom, u firmi kod kuma, jer to ništa ne govori. Na početku životopisa najbolje jenavesti Vaše obrazovanje srednja škola, strukovna škola, viša škola, fakultet (smjer), znanstveni magisterij, doktorat, te  napisati puni naziv i mjesto institucije,a ne samo 'srednja škola' ili Fakultet ekonomije, jer između obrazovnih ustanova svakako postoji znatna razlika. Fakultete ili škole koje niste završili ne biste trebali navoditi pogotovo ako ste tamo bili par mjeseci, jer naglašavate da niste diplomirali tj. da ste nešto započeli i niste mogli ili željeli završiti, te to može imati negativnu konotaciju. Jasno je da zbog životnih okolnosti možda svi nisu bili u mogućnosti završiti studij/školu, no opet to nije slučaj za sve; to možete ispričati HR menadžeru. Ukoliko ste započeli neki studij/školu te ga imate plan nastaviti, imate npr. pauzu, onda svakako trebate navesti npr. stao sam na godini, imam plan to završiti u naredne dvije godine.Koliko god papir nije najbitniji, diploma ima svoju težinu, i učestalo je uvjet rada po standardu neke tvrtke, i te tvrtke ako žele osobu s kvalifikacijom Vas neće uzeti u obzir i ako napišete da ste samo počeli dovršiti. Zato kod tih navođenja fakulteta treba biti pažljiv. Ako npr. za neku poziciju se traži SSS, a vi ste odslušali dvije godine na fakultetu VSS, onda taj nezavršeni studij možete plasirati kao prednost u smislu da imate neka znanja iz te domene. Kad pak opisujete Vaše radne zadatke na Vašem sadašnjem ili bivšem radnom mjestu, navedite objektivne i ozbiljne zadatke. Nemojte pisati o kuhanju kave (ako nije selekcija za ugostiteljstvo), slaganju registratora, preslagivanju pošte u uredu,  naručivanju direktora kod frizera , jer takvim dnevnim zadacima nema kraja. Stavite to pod administrativni poslovi ili Personal Assistant poslovigdje možete istaknuti nešto bitno npr. izrada putnih naloga.

STRANI JEZICI
Ako Vam je materinji jezik hrvatski, nemojte pod strani jezik stavljati si veliki plus, jer razumijete srpski ili 'bosanski', osim u slučaju da aplicirate stranom klijentu kojem je Regije nepoznanica. No, isto tako nemojte pisati da znate super slovenski zato što vas Slovenci razumiju kada pričate s njima hrvatski. Općenito budite objektivni, nemojte navoditi da se super se služite nekim stranim jezikom, ako to stvarno nije na nekom nivou. Radije napišite osnovno ili srednje znanje, ono koje možete pokazati i dokazati.Ne pišite da znate španjolski  ili turski, jer gledate meksičke sapunice ili Sulejmana, ili da znate njemački solidno, jer kad ste bili mali ujak je bio gastarbajter pa ste išli u München, a tijekom sezona ste napredovali sa schwimmen na Wasser. Budite realni kod samo-procjene! Pogotovo sada kad smo u EU i kada se očekuje ta globalna komunikacija od naših ljudi. Klijenti ako traže konkretno znanje jezika, onda je to onaj dio koji će Vas i pitati na razgovoru, moguće će i sam razgovor biti održan na stranom jeziku, i  taj isti traženi jezik će možda biti ključ Vašeg uspjeha u poslu, jer uzalud Vam sva znanja ako ih ne možete iskomunicirati. Ako pak imate neko osnovno znanje i traži se da bude srednje, uvijek možete klijentu/poslodavcu naglasiti da ste  otvoreni za daljnje učenje traženog jezika, možda dogovoriti da Vam to bude neki benefit kod uvjeta te se onda potruditi.

PRAVOPIS
Nisu svi kandidati  jednako pismeni, jasno, no nastojte provjeriti mala i velika slova, točne nazive, strane riječi, distinkcije č i ć.  Nemojte  pisati po Vuku niti izmišljati neke riječi koje nitko nikad nije čuo, ili pak pisati pomodne strane riječi u krivom kontekstu kao npr.winwin koji krivo koristite, fluktacija umjesto fluktuacija, inhaus umjesto in-house itd.Kod pisanja teksta, radije idite na varijantu jasnih i kraćih rečenica nego rečenica od pola stranice gdje se više ne zna tko pije a tko plaća, s krivim kombinacijama veznika, zareza,a ponajviše smanjite upotrebu uskličnika kao npr. na toj poziciji sam bio direktor dve godine! Provucite spelling checker (provjeru točnosti napisanih riječi). Ako niste sigurni kako se nešto piše, provjerite, pitajte nekoga za pomoć, savjet.  Pokušajte smanjiti broj grešaka u svom predstavljanju. Isto vrijedi i za molbu.

TEKST ŽIVOTOPISA I MOLBE
Većini klijenata ili agenciji se učestalo šalje isti ili sličan životopis, no nije na odmet ga dodatno prilagoditi nekoj traženoj poziciji. Analizirate oglas, pa prema njemu dodajte bitnosti u Vaš CV.


VJERODOSTOJNOST INFORMACIJA
Općenito je poanta da životopis bude istinit. Možete se malo okititi tuđim perjem, no s mjerom. Nemojte se pak previše hvaliti 'ja znam ovo najbolje, ja ovo rasturam, nećete naći boljeg od mene', jer to ponekad stvara odbojnost ili bar ukazuje da Vaš profil moguće ima crtu arogancije ili egocentričnosti. Lijepo se predstavite u stilu zadovoljavam tražene uvjete, imam ta iskustva, mogao bih to odmah preuzeti ili slično.Nije nužnokopirati uvijek iste rečenice koje Vam dobro zvuče, ali nemaju veze s Vama kao npr. 'timski igrač', 'ambiciozan': imajte na umu da opisujete sebe.Nemojte isto tako započinjati rečenicu rođen sam od majke Marice i oca Stjepana, jer to je jako zastarjelo. Možda i jeste starija generacija, no nastojte pratiti trendove,te  zamolitimlađe generacije da Vam pomognu. Mi dosta sugeriramo kandidatima po ovom pitanju i feedback je jako dobar (osim kod ljudi koji imaju problema s egom.)

VAŠA OČEKIVANJA U NOVOJ TVRKI I CILJEVI
Pisanje očekivanja nisu tema životopisa. Ostavite to za razgovor ili neko formalno predstavljanje. Možete doduše u molbi navesti ili kada razgovarate s HR menadžerom  npr. 'zanima me dinamičan posao, koji uključuje teren, jer nisam uredski tip i sl.
Radije preskočite:Jednog dana (kada budem bio veliki) htio bih biti direktor u Vašoj tvrtki, jer mislim da sa svojim kapacitetom to mogu.Preformulirajte : ' Na radnom mjestu koje bih preuzeo bih se htio dokazati te pridonijeti Vašoj tvrtki, te ukoliko postoji mogućnost napretka, napredovati.  Možete navesti ujedno Vaše realne ciljeve  te kratkoročne planove npr. u 2015. upisujem školu računarstva, jer želim naučiti Ms Office bolje ili cilj mi je u narednoj godini naučiti talijanski jezik da mogu komunicirati.
Držite se realnih želja koje naravno možete predstaviti poslodavcu kao npr. želio bih kupiti stan, jer sam sada u najmu, ili kupiti auto, pa me to motivira da više radim, ili skupiti novac da odem na neko veliko putovanje.

DODATNA EDUKACIJA
Kratke, a pogotovo jednodnevne tečajeve iz raznih domena, pokušajte uglaviti negdje kao dodatak ako su baš bitni budući da edukacije od jednog dana učestalo nisu pokazatelj znanja.  Tečaj izrade papirnatih figura, tečaj kuhanja, tečaj trbušnog plesa i slično možete povezati s hobijima koje u vrlo kratkim crtama možete navesti na kraju CV-a,no nikako da su hobiji jedna stranica. Kod hobija treba navesti nešto čime se bavite i o čemu znate, nemojte pisati gledanje utakmica, kave u kafiću na Cvjetnom ili još gore nemam interesa i hobija . Uvijek razmišljajte da se u svom životopisu predstavljate. Nemojte pisati hobiji 'putovanja', a niste otišli nikud iz svog kvarta nikad, nemojte izmišljati da skačete bungeejumping ili da se bavitepadobranstvom, jer to zvuči 'vauh', jer lovačke priče nikada ne završe dobro. Budite ono što jeste i to prezentirajte na najbolji način. Ako Vam je hobi pečenje kolača, onda to treba napisati 'zanima me slastičarstvo, pratim portale i literaturu iz slastičarstva, idem na tečajeve,  te sam jako dobra u tome. ( a možete i HR menadžeru donijeti kolače na degustaciju J.)

RAZGOVOR / INTERVJU KOD KLIJENTA ILI HR MENADŽERA
Točka 1: trebate znati gdje i kome ste došli, te koga tražite.
Točka 2: uvijek 'upoznajte svog neprijatelja', pripremite se, budite upućeni što poslodavac radi, tko su ključni ljudi, proizvodi, proučite tvrtku. Ako i saznate neke nezgodne podatke o poslodavcu i želite raditi kod njega, nemojte mu odmah s vrata 'joj, čitao sam da ste bili na rubu bankrota ili priča se da ste u nekim mešetarenjima, da ste otpustili sto ljudi i slično, jer nećete ispasti da ste upućeni nego da ste trač-baba koju zanimaju samo neprovjerene informacije:  pravite se da ste nešto načuli, da pratite poslovanje općenito, no da niste tu da osuđujete ili analizirate, pogotovo ne na prvom razgovoru.
Nemojte dolaziti  prije dogovorenog termina  i čekati da vas HR menadžer/klijent primi ranije, jer je to nepoštivanje tuđeg vremena. Isto tako nemojte kasniti. Uglavnom, 3-5 minuta ranije je u redu. Ako kasnite nazovite i pristojno se ispričajte kao i ako ste u nemogućnosti doći na razgovor nazovite ili javite e-mailom na vrijeme.Ukoliko Vas se ponudi pićem, nemojte tražiti žesticu da biste se malo opustili niti puno komplicirati 'ne pijem kavu,osim samo Lavazzu ili ako je kuha moja mama u džezvi, jer nitko ne kuha kavu kao ona, sve su ovo bućkuriši dok s druge strane klijent baš pije bućkuriš. Radije se onda odlučite za vodu, sok.

Dress code : Držite se  pristojnogdress code-a, kod muškaraca ovisno o poziciji uvijek je dobra ispeglana košulja, hlače, cipele, preskočite tenise za sport.  Službenije, odijelo, kravata, kostim za žene ili odijelo, ako baš idete u firmu koja je te branše formalne npr. banke, osiguranja. Ako idete na razgovor za IT, ne trebate odijelo, jer to nije bitno, svi znaju da su IT-ovci  casual, osim moguće izvršnih pozicija. No, najvažnije je da ste uredni, počešljani, čisti,ispeglani, da imate uredne ruke, nokte, za žene umjeren make-up, i naravno stil koji inače nosite, jer to ste opet Vi. Nikada nećete pogriješiti s bijelom košuljom, ta svijetla boja uvijek ostavlja dobar dojam.  Ženenaravno mogu biti dotjerane, no izbjeći modu 'Banhof (dekolte do pupka, minice, mreža, čipka) '  i sve prenapadno, prejako,pre-intenzivno, pre-tapirano, naušnice veličine dlana nisu potrebne.Tamniji traper (jeans) je u redu, samo ne jeans kao Bros Brothers pun rupa i šara. Ta moda  se može uzeti u obzir samo jako mladim kandidatima za koje je to prilagođeno. Naravno, u agenciju uvijek možete doći više opušteno, no kod klijenta je dobro ostaviti dobar dojam. Ukoliko ste 'top' u nečemu i Vi ste ta osoba koja vodi igru, možete doći kako Vi želite, ali taj status treba zaslužiti, no opet pristojnost i profesionalnost se treba imati u vidu.

Komunikacija: ne treba imati tremu,a ako je imate probajte se uvjeriti da je to intervju, a ne smak svijeta. Nemojte ostavljati dojam kao da ste u predinfarktnoj fazii da Vaše nošenje sa stresom je katastrofalno. Budite normalni. Nemojte previše glumiti, koliko god da se prodajete. Budite pristojni, otvoreni, pozitivni. Nemojte gledati u strop niti u pod, niti stalno na sat ili mobitel, niti HR menadžerici u noge ili već, nastojte imati kontakt oči u oči.  Nemojte u komunikaciji prelaziti na ti ako to druga strane ne predloži. Sjedite uspravno, opuštenije, nikako kao 'cowboy'; ne  žvačite, ne radite balone i ne mljackajte, ako su Vam suha usta, zamolite za vodu. Ne lupajte rukom o stol kad nešto objašnjavate, ne skidajte pola robe sa sebe, jer mrzite odijelo i kravatu, izbjegnite udaranjestolca i stola HR menađera te lupanje nogom, prstima po svim mogućim površinama, i nikako kroz cijeliintervju ne držite ruke u džepovima niti povlačite gore dolje zatvarač ( ciferšlus npr. na majici) i sve te neke  nekontrolirane nervozne radnje. Koristite parfem, naravno umjereno, ima tih klijenata kojih od svega boli glava. Miris je zapamtljiv i asocijativan.
Budite umjereni u Vašim odgovorima:pitanja koja su moguće iritantna profesionalno izbjegnite, ne dajte se izbaciti iz takta ili navući na tanki led. Vaše mržnje i negative nikako ne spominjite na razgovoru osim ako Vas se direktno pita. Nitko ne voli ljude koji ne vole druge ljude niti životinje. Generalno pokušajte biti bolja osoba zbog novog posla, kolektiva, Vas.

UVJETI
Nemojte odmah s vrata pitati koliko novaca se nudi, no kroz razgovor kada Vas se pita možete spomenuti, pogotovo ako već imate neku opciju rezerve. Ozbiljan klijent će Vam reći okvirne uvjete koji se kasnije pregovaraju. U iznošenju svojih sadašnjih primjera ne nemojte lagati i dodavati si neke imaginarne postotke pogotovo ne 1981. dok je još bila Jugoslavija, sam zarađivao toliko i toliko. Poslodavac Vas uvijek može tražiti zadnju platnu listu. Recite plaću koju imate, i koju biste željeli, te razlog zašto biste tu plaću željeli.
Nemojte nikako poslodavcu komentirati da Vam je onda bolje ne raditi nego biti na burzi, jer nikad nećete dobiti posao. Ne pričajte previše žalopojki da imate sedmero djece i da nikako ne možete na kraj budući da je to finalno bila Vaša odluka za koju trebate preuzeti odgovornost. Možete naglasiti da Vam je posao potreban zbog održavanja obitelji, no prije svega jer se osjećate korisno i dobro kada radite.
Nemojte govoriti previše protiv svih poslodavaca niti pouzdano stvari koje ne znate ili prenositi izjave Vaših poznanika koji su svojevremeno dobili otkaze; svaka suradnja je uzajamna i nisu svi objektivni.
Istaknite sebe u realnom svjetlu: što mislite da možete, pokažite volju i želju da želite raditi ili učiti, preuzeti odgovornost.

POVJERLJIVOST
Ako Vas se zamoli da je odabir povjerljiv i ako Vas se zamoli da nikome ne govorite o selekciji, onda je to Amen. Poštujte diskreciju zbog klijenta, zbog agencije, zbog Vas. Nemojte baš usput se nekome pohvaliti koji će se baš usput nekom drugom se pohvaliti i evo pokvarenog telefona koji Vas može koštati novog posla, te informacija može doći i do Vašeg sadašnjeg šefa.

PRIJAVA NA TRAŽENU POZICIJU
Objektivnost, objektivnost i objektivnost! Prijavljujte se za pozicije  za koje ste kompetenti, jer selekcija nije metoda slučajnog odabira. Ako niste dr.dentalne medicine, ne prijavljujte se za mjesto stomatologa s dodatkom da možete naučiti. Ako Vas se traže određene kompetencije, a Vi ih nemate, nećete biti izabrani. To što ćete si staviti križić da ste se prijavili nema svrhe. Prijavljujte se za poslove koje znate i možete raditi. Uvijek nešto možete naučiti, ali ako tražimo osobu koja ima iskustva rada u prodaji onda želimo prodavača, a ne fizičara.

ZAKLJUČAK
Budite pozitivni i ulažite u sebe, u svoj napredak, u svoj rad i u svoje znanje. Ukoliko tražite posao, potrudite se dati sve od sebe, i nagrada će sigurno stići, kad-tad. Nemojte očajavati, uzmite prilike koje Vam se nude, jer moguće Vam otvaraju vrata za dalje. Uvijek postoji mogućnost da upoznate zanimljive ljude, steknete prijatelje, naučite nešto novo te dobijete atraktivnu poslovnu priliku koju ste uvijek željeli.